Ο τόπος μας

7938

Η Μελίκη

Η Δημοτική Ενότητα Μελίκης με 7.746 κατοίκους (απογραφή Μαΐου 2011) ανήκει στο νέο διευρυμένο Δήμο Αλεξάνδρειας και η έκταση του Δημοτικού Διαμερίσματος Μελίκης είναι περίπου 50.000 στρέμματα

Η Μελίκη, αναπόσπαστο γρανάζι του λεγόμενου Ρουμλουκιού, είναι ένας τόπος με πλούσια παράδοση και λαογραφία, με κατοίκους που καταβάλουν τη μέγιστη προσπάθεια για την ανάδειξή των ποικίλων πολιτισμικών τους εκφάνσεων. Είναι μια κωμόπολη με τη δική της αρχιτεκτονική, λαϊκή τέχνη, προφορικό ιδίωμα, ήθη και έθιμα. Γνωστότερα εξ’ αυτών τα Ρουγκάτσια, το παραδοσιακό καρναβάλι, οι Λαζαρίνες, τα Αναστενάρια, ο Θρακικός καλόγερος.

Η Μελίκη βρίσκεται σε μια εξαιρετική γεωγραφική θέση, που συνδυάζει την ευφορία του απέραντου κάμπου με την ομορφιά που προσδίδουν τα γειτονικά Πιέρια Όρη. Βρίσκεται νοτιοανατολικά του ποταμού Αλιάκμονα, ανατολικά της Βέροιας, ενώ απέχει μόλις λίγα χιλιόμετρα από την σπουδαία Μακεδονική πρωτεύουσα, την Βεργίνα.

 

photo (1)

Καρναβάλι Μελίκης

Το καρναβάλι της Μελίκης ξεκίνησε το 1960 από κάποιους ταλαντούχους καρναβαλιστές εκείνης της νοσταλγικής εποχής, οι οποίοι αυθόρμητα έβγαιναν στους δρόμους της Μελίκης τις ημέρες της Αποκριάς και καλούσαν τον κόσμο σε ένα ξέφρενο γλέντι. Με βασικό άξονα τον Λαογραφικό Όμιλο Μελίκης και Περιχώρων διένυσε μια ανοδική κι επιτυχημένη πορεία στο χρόνο, που το κατέστησε ένα από τα σπουδαιότερα αποκριάτικα γεγονότα της χώρας μας. Χιλιάδες κόσμου συρρέει κάθε χρόνο για να παρακολουθήσει και να συμμετάσχει σε παραδοσιακές και σύγχρονες πολιτιστικές εκδηλώσεις, που διαρκούν εννέα ολόκληρες ημέρες. Με αποκορύφωμα των εκδηλώσεων την μεγάλη παρέλαση αρμάτων, καρναβαλιστών και παραδοσιακών συγκροτημάτων την Καθαρά Δευτέρα.

 

ρουγκάτσια 1960 - Αντίγραφο

Η Ιστορία της Μελίκης ως το 1912

Καταγεγραμμένη από τον Γιώργο Καραγκιοζόπουλο.

karagiozopoulos_istoria-melikis-com